Fiat

F.I.A.T.-lyhenne tulee sanoista Fabbrica Italiana Automobili Torino, mutta nimi FIAT merkitsee paljon enemmän. Vuonna 1899 perustettu torinolainen yritys on vuosien saatossa muodostunut Italian teknologisen ja luovan yritystoiminnan symboliksi, joka on ikuisesti muuttanut sekä maan että koko maailman liikkuvuuden historiaa.

Vuonna 1936 Fiat esitteli Fiat 500 A Topolino -mallin (kirjaimellisesti ”pikkumainen”, joka on Disney’n Mikki Hiiren italialainen nimi). Tuohon aikaan se oli maailman pienin sarjatuotettu auto ja edelläkävijä taloudellisten autojen luokassa.

Fiat Campagnola, jota käytettiin ensisijaisesti maataloudessa, oli varustettu teräsrungolla, jossa oli pitkittäisiä ja poikittaisia osia. Tämä aikansa innovatiivinen auto kirjoitti yhden tärkeimmistä luvuista sodanjälkeisen autoteollisuuden historiassa ylittämällä Afrikan etelästä pohjoiseen 11 päivässä ja 4 tunnissa.

Ensimmäinen koskaan tuotettu monikäyttöauto, Fiat 600 Multipla, tuli Fiatin tuotantolinjalta. Tämä yksinkertainen perheauto oli poikkeuksellisen toimiva, mahdollistaen neljän kuuden ihmisen kuljettamisen tai sen muuntamisen kaksipaikkaiseksi taksiksi.

Vuonna 1957 esitelty Uusi 500, joka oli suunniteltu vastaamaan tarvetta autolle, joka oli sekä taloudellinen että käytännöllinen. Uusi 500 otti teknologisen haasteen vastaan pienentämällä jokaisen komponentin kokoa, säilyttäen samalla nuorekkaan, ajattoman ja ikonisen hengen. Vuonna 2007 markkinoille tullut uusi Fiat 500 nousi ikoniksi – tällä kertaa lisättynä uudella mukavuuden ja tyylitason, jotka liitettiin sen legendaariseen kompaktiin kokoon.

www.fiat.fi